Zebra

De Burchell-zebra is de meest voorkomende zebra in Afrika en daarmee tegelijk de meest algemene wilde paardachtige. Ondersoorten zijn onder andere de Chapman-zebra en de Grant-zebra. Deze soort is te onderscheiden van de andere zebra's aan het feit dat de strepen in de vacht tot op de buik doorlopen. Ze leven in open vlakten, graslanden en op heuvels, meestal in groepen van 6 tot 20 dieren.

burchell zebra

Andere namen

gewone zebra; dauw

Wetenschappelijk

Equus burchelli

Engels

Burchell's zebra; common zebra

Verspreiding

Zoeloeland, Ethosha Pan, SomaliŽ en Soedan.

Voedsel

vooral gras

Leeftijd

tot 20 jaar (wild), in gevangenschap tot 40 jaar

Lengte

schouderhoogte 1,27 - 1,4 m, lengte 2,15 - 2,75 m

Gewicht

175 - 385 kg

Status

niet bedreigd

De Grťvy-zebra is een opvallend grote zebra. Hij is te herkennen aan zijn witte buik een zwarte streep midden over zijn rug. De strepen zijn smaller en talrijker dan bij de bekendere Burchell-zebra. Elk dier heeft een uniek streeppatroon.
 

grevy zebra

Andere namen

zebra

Wetenschappelijk

Equus grevyi

Engels

Grevy's zebra

Verspreiding

SomaliŽ, EthiopiŽ, Noord-Kenia

Voedsel

gras

Leeftijd

20 jaar

Lengte

schouderhoogte 1,4 - 1,6 m, lengte 3,2 - 3,5 m

Gewicht

350 - 450 kg

Status

bedreigd

De bergzebra is een vrij kleine soort. Hij is te herkennen aan een lap huid onder aan zijn keel (een 'wam' of 'kossem': ook bij sommige runderen aanwezig) en een kenmerkende streping ('ladder') op het achterste deel van zijn rug. Hij maakt vrijwel nooit geluid.

Bergzebra's leven in rotsachtige halfwoestijnen in het Zuiden en Zuid-Westen van Afrika. De Kaapse ondersoort was in het begin van de 20e eeuw bijna uitgeroeid: er waren nog slechts 27 dieren over. Er is een speciaal reservaat voor deze bergzebra's in Zuid-Afrika opgericht. Nu zijn er weer een paar honderd. De ondersoort uit NamibiŽ en Zuid-Angola (de Hartmann zebra) is wat minder zeldzaam.

bergzebra

Andere namen

bergzebra

Wetenschappelijk

Equus zebra

Engels

mountain zebra

Verspreiding

Angola, NamibiŽ, Zuid-Afrika

Voedsel

grassen

Leeftijd

20 jaar

Lengte

schouderhoogte 1,2 - 1,5 m

Gewicht

230 - 380 kg

Status

ernstig bedreigd

 

[Home] [Luipaard] [Giraf] [Olifant] [Tijger] [Zebra] [Leeuw] [Gastenboek] [Overzicht] [Foto's]

copyright 2005 Terence Geurts