Tijger

De Bengaalse tijger is een ondersoort van de tijger die nu nog in de grootste aantallen en verspreiding voorkomt in het wild. Rond 1900 waren er alleen in india al tegen de 40.000. In 1972 was dit aantal dramatisch gedaald tot 2000.

Door een goed beschermingsprogramma heeft de Bengaalse tijger zich weer enigszins kunnen herstellen: naar schatting zijn er nu tussen de 3000 en 4500.

bengaalse tijger

Andere namen

koningstijger

Wetenschappelijk

Panthera tigris tigris

Engels

Bengal tiger; royal tiger

Verspreiding

India, Bangladesh, Nepal, Buthan, Myanmar, West China

Voedsel

zwijnen, herten, runderen

Leeftijd

15 jaar

Lengte

tot 2,65 m (zonder staart)

Gewicht

250 kg

Status

bedreigd

Deze kat uit Zuidoost-AziŽ is zo groot als een flinke huiskat. Hij heeft een vachttekening als de margay (een Zuid-Amerikaanse kattensoort).

Het is een echte bosbewoner die uitstekend kan klimmen. Hij bespringt zijn prooi meestal vanuit een boom. Ook kan de tijgerkat goed zwemmen. Hij jaagt in de schemering en 's nachts.

tijgerkat

Andere namen

tijgerkat

Wetenschappelijk

Felis bengalensis; Prionailurus bengalensis

Engels

leopard cat

Verspreiding

Sumatra, Borneo, Filippijnen, Japan, Taiwan

Voedsel

knaagdieren, vogels

Leeftijd

 

Lengte

35 - 60 cm, staart 15 - 40 cm

Gewicht

3 - 7 kg

Status

algemeen

Met naar schatting tussen de 1200 en de 1800 exemplaren is de Indo-Chinese tijger na de Bengaalse tegenwoordig de meest talrijke ondersoort van de tijger. De meeste leven in de regenwouden van Thailand. Door het verdwijnen van zijn leefgebied en stroperij is deze tijger echter zeker niet buiten gevaar.

Deze tijger is wat kleiner dan de Bengaalse. De grondkleur van de vacht is donkerder, maar wel lichter dan bij de Zuid-Chinese tijger.

indo chinese tijger

Andere namen

Achterindische tijger

Wetenschappelijk

Panthera tigris corbetti

Engels

Indo-Chines tiger; Indochinese tiger

Verspreiding

vaste land Zuidoost-AziŽ (Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar, MaleisiŽ, Vietnam, Zuidoost-China)

Voedsel

zwijnen, herten, runderen

Leeftijd

 

Lengte

tot 2,6 m (zonder staart)

Gewicht

tot 180 kg

Status

algemeen

De Siberische tijger is de grootste ondersoort van de tijgers. Het is ook een van de zeldzaamste. Naar schatting leven er nog hoogstens 400 van deze machtige jagers in het wild. Het Wereld Natuur Fonds doet er dan ook van alles aan om deze ondersoort voor uitsterven te behoeden.

siberische tijger

Andere namen

Siberische tijger

Wetenschappelijk

Panthera tigris altaica

Engels

Siberian tiger

Verspreiding

Zuidoost SiberiŽ

Voedsel

zwijnen, herten, runderen

Leeftijd

22 jaar (dierentuin)

Lengte

tot 3,3 m (zonder staart)

Gewicht

tot 350 kilo

Status

ernstig bedreigd

De Sumatraanse tijger is de kleinste nog levende ondersoort van de tijgers. In de slinkende regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra komen er nog hooguit 500 voor. Het Wereld Natuur Fonds zet zich in om te zorgen dat het leefgebied van de Sumatraanse tijger beschermd wordt en stroperij wordt tegengegaan.

sumatraanse tijger

Andere namen

Sumatraanse tijger

Wetenschappelijk

Panthera tigris sumatrae

Engels

Sumatran tiger

Verspreiding

Sumatra (IndonesiŽ)

Voedsel

zwijnen, herten

Leeftijd

20 jaar

Lengte

tot 2,55 m (zonder staart)

Gewicht

75 - 140 kg

Status

ernstig bedreigd

De Zuid-Chinese tijger is de zeldzaamste nog bestaande ondersoort van de tijger. Hij hoort thuis in de graslanden, bossen en bergen van zuidelijk China.

Deze tijger is net iets kleiner dan de Indo-Chinese. De grondkleur is vergeleken met de andere tijgers vrij donker rood, de lichte kleur van de buik loopt niet door over de flanken.

In de jaren 1950 werden Zuid-Chinese tijgers beschouwd als schadelijk wild. Vanaf de jaren '80 kreeg de Zuid-Chinese tijger echter wettelijke bescherming, maar stroperij ging door. Naar schatting zijn er nu tussen de 20 en 30 in het wild over. In Chinese dierentuinen zijn er bij elkaar nog ongeveer 50. De toekomst voor deze ondersoort ziet er somber uit.

zuid chinese tijger

Andere namen

Chinese tijger

Wetenschappelijk

Panthera tigris amoyensis

Engels

South China tiger; Amoy tiger; Xiamen tiger

Verspreiding

zuidelijk (zuidoost) en centraal China

Voedsel

grotere prooien (vooral hoefdieren)

Leeftijd

 

Lengte

2,55 m (zonder staart)

Gewicht

tot 150 kg

Status

ernstig bedreigd

De tijger is de grootste katachtige en onmiskenbaar met zijn zwart gestreepte oranje-gele vacht. Een eeuw leefden er naar schatting nog zo'n 100.000 tijgers in een groot deel van AziŽ. Door het verdwijnen van zijn leefgebied en vooral door de meedogenloze jacht zijn er nu nog hooguit 7000 tijgers over.

Van de acht ondersoorten zijn er de afgelopen zestig jaar drie uitgestorven: de Javaanse, de Kaspische en de Balinese tijger. Sommige van de vijf overgebleven ondersoorten dreigen ook te verdwijnen, zoals de Zuid-Chinese tijger waarvan er naar schatting nog tussen de 20 en 30 exemplaren in het wild zijn.

Tegenwoordig is de vraag naar tijgerproducten voor traditionele oosterse medicijnen de belangrijkste oorzaak van de aanhoudende stroperij. Het Wereld Natuur Fonds heeft zet zich in voor tijgerreservaten en tegen de handel in tijgerproducten.

tijger

Andere namen

tijger

Wetenschappelijk

Panthera tigris

Engels

tigers

Verspreiding

verspreide gebieden in Zuidoost-AziŽ

Voedsel

vlees: ook (zeer) grote prooien

Leeftijd

 

Lengte

max. 2,55 m (Sumatraanse) tot max. 3,3 m (Siberische) zonder staart

Gewicht

max. 140 kg (Sumatraanse) tot max. 384 kg (Siberische)

Status

 

 

[Home] [Luipaard] [Giraf] [Olifant] [Tijger] [Zebra] [Leeuw] [Gastenboek] [Overzicht] [Foto's]

copyright 2005 Terence Geurts