Olifant

Tot voor kort werden de Afrikaanse bos-olifant en de Afrikaanse savanne-olifant beschouwd als ondersoorten van de Afrikaanse olifant. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ze zo veel verschillen, dat ze tegenwoordig als aparte soorten worden gezien.

De bos-olifant wordt niet zo groot als de savanne-olifant (het groostte landdier) en zijn slagtanden zijn rechter en wijzen naar beneden. Daarnaast heeft de bos-olifant rondere oren (de wetenschappelijke naam 'cyclotis' betekent 'rond-oor').

De verschillen tussen de Afrikaanse olifanten en de Aziatische olifant zijn nog duidelijker. De Afrikaanse hebben grotere oren dan de Aziatische. Bovendien hebben bij de Afrikaanse olifanten ook de vrouwtjes slagtanden.

Van alle olifanten heeft de Afrikaanse savanne-olifant waarschijnlijk het meest te lijden gehad van stroperij om het ivoor. Van de bos-olifant zijn er nog heel wat meer, maar deze soort wordt vooral bedreigd door de toenemende ontbossing.

Het Wereld Natuur Fonds komt onder andere voor de Afrikaanse bos-olifant op door zijn leefgebied te beschermen, zoals enkele grote bos-reservaten in Kameroen.

Afrikaanse bosolifant

Andere namen

bosolifant

Wetenschappelijk

Loxodonta cyclotis

Engels

forest elephant

Verspreiding

regenwouden West en Centraal Afrika

Voedsel

bladeren, twijgen, vruchten

Lengte

schouderhoogte 2,4 - 2,8 m (max. 3 m)

Gewicht

1800 - 3200 kg (max. 3500 kg)

Tot voor kort werden de Afrikaanse bos-olifant en de Afrikaanse savanne-olifant beschouwd als ondersoorten van de Afrikaanse olifant. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ze zo veel verschillen, dat ze tegenwoordig als aparte soorten worden gezien.

De bos-olifant wordt niet zo groot als de savanne-olifant (het groostte landdier) en zijn slagtanden zijn rechter en wijzen naar beneden. Daarnaast heeft de bos-olifant rondere oren (de wetenschappelijke naam 'cyclotis' betekent 'rond-oor').

De verschillen tussen de Afrikaanse olifanten en de Aziatische olifant zijn nog duidelijker. De Afrikaanse hebben grotere oren dan de Aziatische. Bovendien hebben bij de Afrikaanse olifanten ook de vrouwtjes slagtanden.

Van alle olifanten heeft de Afrikaanse savanne-olifant waarschijnlijk het meest te lijden gehad van stroperij om het ivoor. Van de bos-olifant zijn er nog heel wat meer, maar deze soort wordt vooral bedreigd door de toenemende ontbossing.

Het Wereld Natuur Fonds komt onder andere voor de Afrikaanse bos-olifant op door zijn leefgebied te beschermen, zoals enkele grote bos-reservaten in Kameroen.
 

Afrikaanse bosolifant

Andere namen

Afrikaanse savanneolifant; savanneolifant

Wetenschappelijk

Loxodonta africana

Engels

African elephant

Verspreiding

Afrika ten zuiden van de Sahara

Voedsel

gras, twijgen, bladeren en schors

Leeftijd

60 jaar

Lengte

schouderhoogte 3 - 3,7 m (max. 4,2 m)

Gewicht

3.000 - 7.000 kg (max. 12.000 kg)

Status

bedreigd

 

[Home] [Luipaard] [Giraf] [Olifant] [Tijger] [Zebra] [Leeuw] [Gastenboek] [Overzicht] [Foto's]

copyright 2005 Terence Geurts