Luipaard

De luipaard wordt ook wel panter genoemd. Deze forse kat komt voor in bosrijke gebieden in vrijwel geheel Afrika en zuidelijk AziŽ.

Luipaarden jagen voornamelijk 's nachts en sluipen daarbij geruisloos naar hun prooi waarna ze die bespringen. Ze vangen prooien van het formaat mestkever tot grote antilopen die veel zwaarder zijn dan zijzelf. Zulke grote vangsten slepen ze vaak in een boom, zodat ze niet worden ingepikt door hyena's of jakhalzen.

Bij de luipaard komt regelmatig een zwarte vorm voor: een soort albino, maar dan precies omgekeerd. Deze zwarte panters zijn dus geen aparte soort, maar een variatie van de luipaard.
 

panter

Andere namen

Panter

Wetenschappelijk

Panthera pardus

Engels

leopard; panther

Verspreiding

Afrika en zuidelijke AziŽ

Voedsel

antilopen, herten, hagedissen, vogels, apen en andere dieren

Leeftijd

10 - 20 jaar

Lengte

1 - 1,9 m, staart 60 - 110 cm

Gewicht

45 - 85 kg (mannetje), vrouwtje 35 - 50 kg

Status

niet bedreigd

 

[Home] [Luipaard] [Giraf] [Olifant] [Tijger] [Zebra] [Leeuw] [Gastenboek] [Overzicht] [Foto's]

copyright 2005 Terence Geurts