Leeuw

De leeuw is de enige katachtige die in hechte en duurzame familiegroepen leeft. Meestal bestaat een leeuwengroep uit een stuk of vijf verwante vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man.

De leeuwinnen jagen vaak gezamenlijk op een prooi, de man eist bij het verdelen van de gevangen buit het leeuwendeel voor zich op.

Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kilo vlees nodig, een vrouwtje ongeveer 5 kilo. De man is ook een stuk groter en heeft imposante manen. Leeuwen jagen soms ook in hun eentje op kleinere prooidieren.

leeuw

Andere namen

leeuw

Wetenschappelijk

Panthera leo

Engels

lion

Verspreiding

Afrika, India (Gir Forest)

Voedsel

grote hoefdieren maar ook hazen en knaagdieren

Leeftijd

15 - 24 jaar

Lengte

1,7 - 2,5 m, staart 1 m

Gewicht

150 - 250 kg

Status

kwetsbaar

De poema wordt ook wel bergleeuw genoemd. Ze komen in een veelheid van biotopen in Amerika voor: van het hooggebergte tot het tropische regenwoud en van naaldbossen tot woestijnen. Poema's leven over het algemeen solitair in hun eigen territorium.
 

poema

Andere namen

bergleeuw

Wetenschappelijk

Puma concolor

Engels

mountain lion; cougar; puma

Verspreiding

Noord-, Midden- en Zuid-Amerika

Voedsel

knaagdieren, konijnen, hazen, herten, schapen en jongvee

Leeftijd

 

Lengte

1 - 1,2 m, staart 70 cm

Gewicht

70 - 100 kg

Status

niet bedreigd / risico

 

[Home] [Luipaard] [Giraf] [Olifant] [Tijger] [Zebra] [Leeuw] [Gastenboek] [Overzicht] [Foto's]

copyright 2005 Terence Geurts